פחד קהל ומצלמה: איך להתגבר על פחד קהל ומה השיטות לדיבור בלי פחד קהל וללא חשש מהמצלמה
טיפול בפחד קהל ומצלמה? רגע. בואו קודם נכיר מהו בכלל פחד קהל ומצלמה
פחד קהל הוא דבר נפוץ וטבעי מאד. כדי להתמודד אתו כדאי קודם להכיר אותו ולדעת מהיכן הוא נובע ולמה הוא גורם. כמעט כל אדם סובל מפחד והתרגשות מסוימת לפני דיבור מול קהל ובפני המצלמה. ההבדל הוא ברמת עוצמת הפחד ועד כמה היא פוגעת ביכולת להופיע.
פחד קהל נובע מסיבות שונות: פסיכולוגיות, חברתיות, אופי האדם ועוד, אך בבסיסו הוא בכלל ביולוגי. כאשר אנו חשופים ומרגישים בפני סכנה, ובהחלט זה עשוי להיות המצב בפני קהל-אנו חשופים ומרגישים נשפטים ושעלינו להוכיח את עצמנו, הגוף שלנו אוטומטית מגיב. מנגנונים אבולוציוניים קדומים מופעלים כדי להבטיח את סיכויי ההישרדות שלנו. מה שקרה בג’ונגל לאדם שמצא עצמו מול נמר טורף, קורה כעת לאדם שעולה על במה וחש מאוים מהקהל שמולו.
אז בוא נבין קודם כל מה קורה לגוף שלנו בזמן איום ואיך זה קשור לזה שהפה שלנו מתייבש?
כמעט כל אדם סובל מפחד והתרגשות מסוימת לפני דיבור מול קהל ובפני המצלמה.
פחד קהל - מה קורה לגוף שלנו ברגעי פחד מול קהל וממצלמה
חווית פחד קהל? ננסה להיזכר ברגע שעליך לפתוח את הפה. מה קרה לגוף שלך? מה התגובות שלך רגע לפני כניסה לחדר מלא אנשים, עליה לבמה או כשמגיע התור שלך לדבר? מה בדיוק קרה לך כשהמצלמה נדלקה? הגוף שלך מדבר בשלל דרכים.
תגובות גופניות אלו יכולות להיות הסמקה, פנים לבנות, פה יבש, קשיי נשימה, רעד בגוף או בקול, הסתגרות ועוד. כל אלו תסמינים של פחד קהל ומצלמה. התגובות האלו הן תגובות אבולוציוניות שבאמצעותן הגוף נערך להתמודדות עם האיום שניצב בפניו. כלומר, אלו איתותים טבעיים של הגוף שנערך להתמודדות עם איום (תגובת ‘הילחם או ברח’ מופעלת) ולכן למשל מקטין את נפח הגוף כדי להקטין את שטח הפגיעה, או מזרים דם לרגליים שיוכלו לרוץ מהר.
ניקח למשל את היובש בפה שאנו עשויים להרגיש בעת לחץ. תגובת הילחם או ברח גורמת לכך שהגוף לא מקצה משאבים לעיכול המזון (לא מפריש רוק) אלא מפנה את כל המשאבים לטובת המאבק הצפוי עם הנמר הטורף או הבריחה ממנו למערה. מנגנון ייצור הרוק מושבת זמנית והאנרגיות הגופניות מופנות לטובת הרגליים שאמורות לרוץ. אז אמנם איש בקהל לא צפוי לרוץ אחריך, והמצלמה לא תנשוך אותך אבל הגוף שלך רגיל ממיליוני שנות אבולוציה שאיום דורש ריצה ולכן הפה מתייבש.
זו גם הסיבה לכך ש’הדם אוזל לך מהפנים’ בעת לחץ והפנים הופכות ללבנות בשל החרדה. הדם פשוט מוזרם לכפות הידיים שאמורות עכשיו להתאגרף עם הנמר. לכן הידיים מזיעות והפנים מלבינות. כל החוויה הזו היא מאד עוצמתית. הגוף נערך למלחמה. כל מנגנוני האזעקה מופעלים ויש תהליך של גיוס חירום של האנרגיות ושליחת כוחות (דם, רוק והורומנים) לחזית. אבל האם כדאי לך לתת אגרוף למצלמה או האם ניתן להינצל באמצעות ריצה מהירה? כמובן שלא.
המצלמה היא לא נמר והקהל אינו אויב שלך.
המצלמה היא לא נמר והקהל איננו אויב שלך. הם באים ורוצים לשמוע אותך, אך הגוף חווה מתקפה. האיום החברתי על מעמדנו הוא גדול. איום מפני קהל שישפוט אותנו, יחשוב שאיננו טובים ומענינים נחווה כאיום ממשי וכאיום פיזי. הפה מתייבש, אנחנו שותים מים ומקוים שזה יעזור.
אז קודם כל הכבוד לך על הקריאה עד כה! ההבנה של הפחד כמקור אבולוציוני וההבנה של הגוף שלך ותגובותיו יכולות לעזור לך מאד בפעם הבאה. רק כשאנו מבינים מה הבעיה ניתן להתגבר עליה. ההבנה מה קורה לגוף וההבנה שמדובר בתגובה טבעית, שהרבה מאד אנשים חווים והיא קשורה לכך שהגוף שלנו תוכנת להגיב כך – היא התחלה של הפתרון.
3 שיטות להתגבר על פחד קהל ופחד ממצלמה
טיפול בפחד קהל אפשרי באמצעות 3 שיטות שונות:
1. להתגבר על פחד קהל בדרך קוגניטיבית – בשיטה כזו נשתמש בחשיבה חיובית, נבין את המניעים לפחד קהל (אפשר לקרוא שוב את הפסקה הקודמת) ומה המקור שלו (לפעמים זה קשורק לחוויות פסיכולוגיות אישית) וננסה לשנות את הגישה והרגשות שלנו כדי להפסיק לפחד.
2. להתגבר על פחד קהל בדרך התנהגותית – בשיטה כזו נעשה תרגולים מעשיים, תרגילי חשיבה ודמיון מודרך, פעולות שונות של הכנה ואימון של הנאום
3. להתגבר על פחד קהל בדרך גופנית- בשיטה הזו (שבה אנחנו מאמינים במיוחד) נעשה פעולות פיזיות שונות בשפת הגוף שלנו כמו זקיפות, תזוזה, חיוך וכך נגביר את הביטחון העצמי שלנו.
לצד זאת יש את האפשרות לשימוש תרופות שמשקיטות את התסמינים של החשש והחרדה שאנו חשים (לא מומלץ אלא במקרי קיצון ובהתייעצות עם רופא). אלו בעיקר יעבדו על התסמינים, כלומר על סימני האזעקה.